vrijdag 22 september 2017

Uitleg Routes Herfstreffen 2017

De keuzes


Er zijn dit jaar 3 routes uitgezet voor verschillende doelgroepen.

Groep 1: De kletsroute is voor de ligfietsers met een redelijke conditie die het wel leuk vinden om nog lekker te kunnen kletsen onderweg, de kruissnelheid van deze groep zal rond de 20-22 km/h liggen afhankelijk van de groepsgrootte. Deze vertrekt om 10.00 uur

Groep 2: De gezinsroute is voor de ligfietser die net beginnen of nog heel jong zijn. Zij hebben een korte route naar hetzelfde middagpauze punt en kunnen daardoor ook veel later vertrekken of op het pauze punt nog een rondje wandelen. Er is ook een speeltuintje bij het pannekoekenrestaurant. Ik denk dat deze groep het beste zelf kan overleggen hoe laat ze willen vertrekken. Dit zouden ook nog meerdere groepjes kunnen zijn.

Groep 3: De heuvelroute is voor de fanatieke ligfietser die bijvoorbeeld een woonwerkverkeer route rijdt met een kruissnelheid van 30 km/h, of een echte klimmer is. Deze groep kan zich uitleven op de heuvelroute. De start is ongeveer een half uur later dan de kletsgroep (rond 10.30 uur starten). De groep rijdt op de vlakke stukken een kruissnelheid van 30 km/h. Binnen de bebouwde kom houden we het netjes met een kruissnelheid van maximaal 25 km/h. Aan het einde bebouwde kom wordt er op elkaar gewacht. 

De routeleiders


Voor elke route hebben we ook een routeleider. Deze persoon kan eventueel met assisentie zorgen dat de groep in zijn geheel op plaats van bestemming komt. De route kan hierbij ook worden aangepast of ingekort mocht dit nodig zijn. 

Voor de kletsgroep ben ik, Roef Veerman, de routeleider: voor wie mij nog niet kent, ik ben te herkennen aan de oranje Strada met oranje wieldoekjes met leeuwtjes erop. Ik zal bij de kletsgroep voorop rijden en bij een grote groep om assisentie achteraan vragen. 

Voor de gezinsgroep is aanspreekpunt Rembrandt Bakker. Als er meerdere groepjes apart gaan rijden bespreken deze zelf wie de routeleider van hun groep is, zorg in ieder geval dat er 1 iemand met de gps route aanwezig is per groep. 

Voor de heuvelroute is Reinier Gerritsen de routeleider. De snelste troef die de NIJL op voorraad heeft. Als je hem wat langzaam vind rijden, wees gerust dat hij sneller kan, afgelopen Cycle Vision reed hij ongeveer 150 km in 3 uur. Maar hij gaat nu zijn uiterste best doen om deze groep zo goed mogelijk over de heuvels te leiden. Hij is hier welbekend want hij rijdt vanuit Malden met zijn fietsclub ook veel in deze omgeving.

Het middagpauze punt


Voor de middagpauze kunnen we neerstrijken bij Pannekoekenrestaurant St. Walrick. Mocht je iets anders willen dan Pannekoeken meld dit dan bij aanmelding. Als dit veel mensen betreft kan ik het alvast doorgeven aan het restaurant. Dan zorgen ze voor een groepslunchkaart zodat ze wel alles op tijd kunnen serveren mochten we toevallig met alle groepen gelijktijdig aankomen. Wat mij wel een wonder lijkt. Als een paar mensen iets anders willen, dan is dat sowieso geen probleem. Meld als je aankomt dat je bij de ligfietsgroep hoort, ze hebben een speciale plek voor ons gereserveerd mocht het niet stralend weer zijn. Anders kunnen we natuurlijk altijd op het terras zitten.

Speeltuintje bij het Pannekoekenrestaurant

Route Kletsgroep


De heenroute van de Kletsgroep is dan wel bijna even lang (55 km) als die van de heuvelroute. Maar deze gaat over een relatief vlak parkoers. De enige echte beklimmingen zijn dijk op en 1 brug. Ook is er een koffie/thee appelgebak pauze na iets meer dan 30 km. Dit is bij de Tuut, een stoomgemaal museum. Er is rekening gehouden dat men wil kunnen praten, en dus zijn de meeste wegen ook geschikt om naast elkaar te rijden. Verder is het een hele mooie route en hoop ik dat het net zo mooi weer is als op de dag dat ik deze route ging voorrijden! Een kleine foto impressie.


Mocht je nou te laat zijn om samen met de Kletsgroep te vertrekken en wil je niet meedoen met de heuvelroute dan is het mogelijk om bij de brug van Niftrik over de Maas te gaan. Hiermee snij je ongeveer 20 km van de Kletsroute af, maar mis je ook de pauze. Wat je kan doen is dan als je voorbij Niftrik bent bij Hotel-Restaurant Hoogeerd een pauze te nemen. En dan weer mee te rijden als de groep daarlangs komt. Wel even roepen, dan wachten we even tot je gereed bent om mee te rijden. Zorg dat je meteen afrekend bij bediening, zodat het niet heel lang duurt. Als je al met een groepje bent kan je natuurlijk ook kiezen om met dat groepje de route af te maken tot aan de middagpauze.

Hotel-Restaurant Hoogeerd

Route Gezinsgroep


Deze route is een stuk korter dan de andere routes. Het is 16 km naar het Pannekoekenrestaurant. Het eerste deel van de route is onverhard. Wil je graag verhard rijden maar toch deze route kan je het eerste deel van de kletsroute nemen tot aan het kruispunt waar de gezinsroute de kletsroute kruist. Daarna gaat de route door het historische Grave. Aan de overkant van de Maas kom je op de kletsroute uit en rij je het laatste stuk over de Maasdijk. Mocht je eerder dan half 2 bij het Pannekoekenhuis zijn dan is er ook mogelijkheid om vanaf hier een wandeling te maken door de Overasselse- en Hatertse vennen. 

Heuvelroute


Deze route van 60 km begint vlak om er even in te komen. Het eerste deel gaat door het Brabantse land. Daarna Steek je de Maas over bij Gennep en rij je langs de Duitse Grens over de heuvels richting Groesbeek en Berg en Dal. In Berg en Dal is er mogelijkheid voor een terrasstop. Hierna begint namelijk de afdaling. Dus als iedereen nog scherp en fit is, kan er ook gekozen worden om pas bij het Pannekoekenrestaurant te stoppen. Ik hoop dat het beter weer is dan de dag waarop ik deze route voorreed, maar ondanks het mindere weer heb ik toch een paar foto's kunnen nemen.

de eerste beklimming, de Jansberg

Uitzicht onderweg

De terugweg


Voor de terugweg kan je kiezen om de gezinsroute (12 km) of de kletsroute (18 km) te nemen. Heuvels zijn er niet meer dan 1 brug. Dus hierbij ook de mogelijkheid voor de heuvelrijders om nog een stukje gezellig op te rijden met de klets of gezinsgroep.

Hopelijk zie ik jullie allemaal bij het herfsttreffen, tot dan!

10 opmerkingen:

 1. Ziet er leuk uit Roef, en is qua organisatie ook al in kannen en kruiken!
  Helaas kan ik niet komen.........;-))

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgende keer beter plannen dan he ;-)) Altijd welkom hier. Dus als je later nog eens in de buurt bent kunnen we wel een rondje rijden :-).

   Verwijderen
 2. Kwam je vandaag tegen met je compaan in de buurt van Volkel tot over 2wkn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Marnix, ja leuk dat ik je tegenkwam. Ik was onderweg naar Eindhoven met Ed. We zien elkaar op het herfsttreffen! Groetjes, Roef

   Verwijderen
 3. Hallo Roef,

  Zijn de routes ook als gpx ergens te downloaden?

  Met vriendelijke groet,

  Frans Kiffers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De links waar je de routes kan zien, daar zijn ze ook te downloaden. Alleen moet je dan wel op de web versie kijken. De mobiele versie geeft daarvoor inderdaad geen opties weer zie ik.

   Verwijderen
 4. Bedankt Roef, ik kijk even op mijn laptop.

  Vr. Groet,

  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel plezier Roef en de anderen, ik heb zelf storingsdienst en ik hoorde vanavond dat de rest van de Liggende Noordelingen allemaal verstek laat gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mensen die naar het middagpauzepunt willen komen en niet meefietsen met een groep. Ik heb gepland daar rond half 2 te gaan lunchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. HA Roef. We komen morgenmet 3/4 fietsen vanuit Horn. RIjden meteen door naar het Pannenkoeken restaurant en sluiten dan aan bij de groep.
  Dank voor het vele verichte werk en tot morgen. Chris Trines (Grensrijders)

  BeantwoordenVerwijderen