maandag 9 oktober 2017

Een herfstig Herfsttreffen

Vrijdag 6 oktober


Aangezien het voor ons maar een uurtje fietsen is naar Beers, zouden Ed en ik dit herfsttreffen 2 dagen op en neer rijden. Dit zou ons ook iets meer nachtrust geven, aangezien we anders toch wel tot laat zouden opblijven.

De heenweg


Vrijdagmiddag vertrokken we na de buien richting Beers. Raymond had op het laatste moment nog gemeld dat hij toch naar het herfsttreffen zou komen. Dus reden we nog even langs het huis van Ed om een veer op te halen die Ed aan Raymond wilde geven. Met een kleine omweg kwamen we een uurtje later aan bij de Tienmorgen.

na regen.... komt zonneschijn
Op de brug bij Heumen


De lokatie


Ik was wel benieuwd hoe de lokatie zou bevallen. Aangezien ik zelf vooraf was wezen kijken en de lokatie een soort van goedgekeurd had voor ons herfsttreffen was dat wel een beetje spannend. Maar de eerste reacties waren allemaal positief. En eigenlijk heb ik tot nu toe enkel positief commentaar gehad op de lokatie.


Aankomst Tante Lies (van de schone kant)
Ook Wilco en Petra zijn aangekomen. Wilco heeft dezelfde avond zijn fiets nog even door de speciale velomobielwasstraat gehaald
nog meer mensen uit het Westen arriveren
klaar voor de start om nog even boodschappen te doen

Fijn om weer iedereen te zien!


Altijd gezellig om weer rond te lopen en mensen te ontmoeten. De meesten waren mij welbekend. Ik merk dat ik steeds meer ligfietsers ken. Ik weet nog goed toen ik 2 jaar geleden naar mijn eerste herfsttreffen ging en toen kende ik nog helemaal niemand. Zo snel als het kan gaan dat je nu bijna iedereen kent op zo'n treffen. 

Ondanks het slechte weer was er toch nog een behoorlijke opkomst. Maar de meeste fietsers kwamen met een velomobiel. Wat natuurlijk niet zo raar is met de herfstige weersvoorspellingen voor dit weekend.

's Avonds was er weer een heerlijke pan pompoensoep klaar gemaakt door Marieke en helpers. En daarna mochten we nog smullen van de pasta met pestosaus.

Lezing over fietsinfrastructuur


Na het eten was er een lezing door Sjors van Duren. Wat erg interessant was. Hij liet ons kennismaken met de aanpak hoe je het voor elkaar moest krijgen om fietspaden aan te leggen. Het verkopen van een fietstunnel door bijvoorbeeld te zeggen dat dit 30 seconde tijdswinst per auto zou opleveren en op jaarbasis gaat dit dan om vele uren. Die je dan weer kan omrekenen in geld. Zo is die fietstunnel eigenlijk een koopje.

Na de lezing omkleden en weer in de fiets. Want morgen vroeg op om weer op tijd in Beers te zijn voor de toertocht.

Zaterdag 7 oktober de dag van de toertocht


's Morgens voelde ik mij niet zo heel jovel, en toen toch maar besloten om mijn 3 wekelijkse medicijn maar een dag eerder te nemen. Waardoor we wat later vertrokken dan gepland. Maar nog wel op tijd om eerder dan 10 uur in Beers te zijn.

Weer onderweg naar Beers


We fietsten met 3 liggers van de NIJL naar Beers. Vandaag ging Peter namelijk ook mee de toertocht rijden. Hij vertelde onderweg dat hij al een tijdje niet meer op de ligfiets had gereden en dat hij weer moest wennen. Hij rijdt wel elke dag op zijn rechtopfiets naar zijn werk, maar dat is niet zo heel ver. Ik merkte al dat hij vandaag niet zo heel snel was. En daarom stelde ik ook voor dat hij een beetje vooraan zou blijven rijden met de toertocht. Zodat ik in de gaten kon houden dat er niet al te grote gaten in de groep zouden vallen.

Niet zo geweldig weer vandaag, maar wel grotendeels droog

Aankomst in Beers en vertrek toertocht


Bij aankomst in Beers was ook Raymond snel ter plaatse, hij was op de fiets vanuit Eindhoven gekomen die ochtend en had er dus al 50 km op zitten, ook hem vroeg ik om voorin te gaan rijden. Ik ging een rondje vragen wie er mee zouden gaan op de kletsroute. En dat waren uiteindelijk de meeste mensen. Dus rond kwart over 10 vertrokken we met 16 fietsen/17 fietsers voor de kletsroute.


Plaspauze onder de brug bij Ravenstein

De koffiepauze


Het weer was redelijk droog, maar wel veel wind. En die hadden we op sommige stukken ook flink tegen vandaag. Verder was het op zich best goed fietsweer, alleen doordat niet iedereen het tempo van 20 km/h tegen wind in aankon, werd er op die stukken wat langzamer gefietst, waardoor zelfs de velomobielrijders het koud kregen. Daarom was de stop na 30 km bij de Tuut in Appeltern zeer welkom. Ook ik vond het heerlijk om even warm ergens binnen te zitten.

even opwarmen bij de Tuut
En weer vertrekken naar de middagpauze

Vanaf Appeltern kregen we ook meer de wind mee. Wat al een stuk minder koud was. Alleen werd de groep toch wel redelijk uit elkaar getrokken en besloot ik bij het afgaan van de dijk even te wachten op de laatsten.

Raymond en Ed vooruit en Peter van de NIJL  aan de rechterkant
Gerard en Nellie op de back to back tandem
De groep verspreid zich

De gezamelijke middagpauze


Uiteindelijk is iedereen goed aangekomen bij het middagpauze punt, waar heerlijke pannekoeken en andere versnaperingen geserveerd werden. Ook waren er mensen speciaal hierheen gekomen om iedereen nog eens te zien die verder niet meer in Beers zijn geweest. En anderen die wat later op het herfsttreffen kwamen maar het laatste stukje mee wilden fietsen op de route zoals de grensrijders.

Dubbelparkeren is nodig

De groene velomobiel van Marcel met bijpassend karretje

De velomobielen zijn in de meerderheid op de parkeerplaats

De terugrit vanaf de middagpauze naar Beers


Nadat iedereen weer goed gevuld en warm was, koos ieder zijn eigen terugroute (de kortste of de kletsroute), in een groep of soms alleen. Helaas miezerde het nu wel. Ik fietste in eerste instantie achter Marloes en Theo aan, maar die verdwenen al snel uit het zicht, samen met Ed. Degenen achter mij waardeerden mijn tempo blijkbaar, en zo kwam ik met een kleine groepje velomobielen terug in Beers. Onder anderen leuk om nog even samen gefietst te hebben met Frank, die de oversteek weer gaat wagen naar Australië, maar nog niet weet of hij daar blijft.

Op de terugweg rijdt Chris van de Grensrijders nog een stukje voorop

Weer heerlijk gegeten!


's Avonds weer heerlijk gegeten, ditmaal rijst met Indiase currysaus. Als nagerecht was er een toetje gemaakt door Frank een Indiaas recept met onder anderen koemelk van de zorgboerderij waar het herfsttreffen gehouden werd. Ik heb het zelf niet geproefd omdat ik momenteel veganistisch eet. Maar het was volgens de mensen bij mij aan tafel erg lekker.

Volgende keer toch maar blijven slapen?


Na het eten werd er nog lang doorgepraat over vanalles en nog wat. Helaas gaat zo'n treffen altijd veel te snel voorbij, misschien moeten we volgende keer toch ook maar overnachten, ook al is het maar een uurtje fietsen. We waren van plan om rond 10 uur te vertrekken maar na buienradar geraadpleegt te hebben zijn we maar een uurtje later vertrokken.

Raymond de bikkel die 's avonds in de stromende regen op zn open ligger naar station wijchen fietst, terwijl wij velomobielrijders wachten tot de buien over zijn om te vertrekken....
Nog een minder duidelijke foto van zijn vertrek

Weer terug naar Nijmegen


We vertrokken rond 23.00 uur met zn vieren richting Nijmegen, ik en Marco zouden nog even met Reinier meerijden om wat gereedschap mee te nemen, zodat Marco de volgende ochtend nog aan Kanjer kon sleutelen en Ed zou vanaf de brug bij Heumen gewoon naar Nijmegen doorfietsen. Toen we vertrokken riep Reinier mij, en Marco riep je kap hangt nog naast je fiets. Dus ik dacht dat ook Reinier daarom had geroepen. Nadat ik mijn kap in de fiets had gedaan en door reed zag ik alleen de lampjes van Reinier niet in mijn spiegel. En een stukje verder werd ik gebeld door Reinier, die dus met een lekke band nog bij het begin stond. Aangezien ik al ervaring had met dat Reinier er even over doet om een bandje te wisselen, besloot ik om nog even terug te rijden. Ed en Marco bleven wachten tot we terug waren. Bij Reinier aangekomen, hem nog even bijgelicht om zijn wiel weer goed op de fiets te krijgen en daarna konden we gaan rijden. Uiteindelijk waren we iets na half 1 terug in Nijmegen.

De dag erna


De volgende ochtend heeft Marco mijn achteras en freewheel vervangen. Hopelijk ben ik nu af van rare kraakjes vanuit de wielkast achter. We gaan het zien, ik heb tot nu toe rust gehouden. De afgelopen weken waren redelijk zwaar zowel lichamelijk als mentaal, maar daar blog ik binnenkort nog over.

En ook Marco vertrekt weer richting Alphen aan den Rijn

Bedankt allemaal


Iedereen die op de een of andere manier meegeholpen heeft (door deel te nemen of te organiseren) heel erg bedankt voor dit fijne weekend! Hopelijk kunnen we het nog eens hier organiseren, en dan wil ik best weer de routes doen. Graag jullie feetback op wat er beter kan of juist goed was!

16 opmerkingen:

 1. Hoi Roef,

  Ik vond het weer een reuze weekend! En leuk je weer eens gesproken te hebben.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook gezellig om jou weer eens te spreken Erwin! Hopelijk komen we elkaar snel weer is tegen.

   Groeten Roef, en van Kanjer speciaal voor Tante Lies

   Verwijderen
 2. Hoi Roef, ik sluit mij helemaal bij Erwin aan. Enig minder punt aan de locatie was de slechte telefonische/internet bereikbaarheid. Vroeger was dat nooit een probleem, maar nu wel lastig voor mensen met kinderen thuis en zieke vaders.
  Verder helemaal top georganiseerd. Perfect ook geregeld met het eten. Catering is niet nodig.

  Katoco bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, weet niet of er wifi aanwezig was. Anders zou dat wel een oplossing zijn voor die mensen die op dat moment bereikbaar moeten blijven. Vond het ook leuk om jou en Petra weer te zien! We moeten anders maar een keer afspreken om met zn drieen of vieren (met Ed erbij) te fietsen. Bedankt voor de complimenten ik zal ze overbrengen.

   Verwijderen
 3. Afgezien van die ongelukkige lekke band bij het vertrek 's nachts heb ik een prima dag gehad. Was leuk om de heuvelroute te begeleiden en ook het eten en de avond waren gezellig. Veel mensen gesproken en toch ook flink wat nog niet of te kort. Zo'n dag is te kort om iedereen te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind het ook altijd zo weer voorbij en dan heb je toch weer een hele hoop mensen niet of minder dan gehoopt kunnen spreken. Daarom fiets ik dan ook maar het hele land door om af en toe bij iedereen langs te gaan het jaar door :-D.

   Verwijderen
 4. Mooi verslag weer Roef! En een geslaagd treffen als ik het zo lees!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Adri, het was zeker geslaagd. Wel jammer dat jij er weer niet was hahaha. Ik zou je graag eens in het echt ontmoeten. Wanneer kom je weer naar Nederland?

   Groeten,

   Roef

   Verwijderen
  2. Ach, dat is gewoon zo als je er voor kiest om in het buitenland te gaan wonen, en natuurlijk vergt het nogal een beetje organisatie om een reisje Nederland te maken, zeker als BOB meemoet......Een ontmoeting? Zou zeker leuk zijn, of het er van komt? Geen idee, met Wilco en Erwin ging het vrij spontaan, daar kwamen we toch zowat voorbij. We komen ergens eind augustus 2018 weer even voorbij rijden, op de terugweg van Schotland/Engeland/Zeeuws-Vlaanderen........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Ow, dan kom je precies op tijd voor de fietsvierdaagse van Nijmegen :-D!

   Verwijderen
 5. Interessant om te lezen dat je veganistisch eet. Wat verberterd zou kunnen worden is informatie over de maaltijden. Nu stond er iets van “saus” bij de vrijdag geloof ik, maar niet of die vegetarisch of veganistisch was. Is het laten komen van Chines afgeschaft? Jammer. Dat was een maaltijd waar je van op aan kon dat het op tijd arriveerde en dat er genoeg is voor iedereen. Voor ons geen gezamelijk gemaakte maaltijden meer na de ervaring van het vorige herfsttreffen, waar we nog een grote bek kregen terwijl we na meer dan 120 km fietsen om negen uur ‘s avonds nog niets te eten hadden kunnen krijgen. In plaats van dat er werd opgelet bij het uitdelen dat bijdehandte figuren er niet twee tegelijkertijd pakten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik voel me er een stuk beter bij om veganistisch te eten. Maar sowieso wil ik geen vlees eten. Als ik een keer een beetje melk of ei binnenkrijg is dat maar zo. Ik probeer het wel zo veel mogelijk te mijden en eet het thuis zeker niet. Maar is als je uit eten gaat soms ook nog best lastig voor elkaar te krijgen. Hoop dat dat in de toekomst nog verbeterd, want het is wel gezellig en fijn als je gewoon uit eten kan, zonder dat je daar op voorhand het juiste restaurant voor moet gaan zoeken.

   Verwijderen
 6. Roef, ik vond het een bijzonder weekend. Echt herfsttreffen. Heb (binnen) heerlijk geslapen. Hoorde van de 'tentslapers' dat ze last hadden gehad van luidruchtige jeugd hahahaha. Dank voor de organisatie en tot gauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het ook erg leuk om jullie weer te zien. We sprekeen elkaar weer! Komen jullie naar de oliebollentocht?

   Verwijderen
 7. Jullie zijn toch een ander slag mensen dan ik :-)) Ik rij mopperend door regen met een beregend vizier waardoor ik niets meer kan zien naar en van werk op zaterdag en vraag me af of dat niet anders kan, en jullie rijden voor je lol zo te zien op open liggers en velomobielen zonder kap in zulk weer ?!?

  Voor mij onvoorstelbaar :-)))

  Welicht ben ik een nep-velomobiel rijder, ik heb ook al geen Wilco-sterren na 4 jaar bezit....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, ik ben geen mooi weer rijder. Al vind ik mooi weer wel aangenamer. Als ik ergens heen moet of er is een evenement moet het wel erg slecht weer zijn wil ik niet gaan (bij windkracht 6 of code oranje/rood of onweer). En anders had ik gewoon toch al geen zin om het te doen en is het gewoon een goede smoes om thuis te blijven ;-).

   Verwijderen