vrijdag 29 december 2017

Oliebollentocht 2017 in Rotjeknor

Voor de start


We waren woensdag al bij Paul aangekomen in Spijkenisse. Dus donderdag was het maar 10 km naar de start van de Oliebollentocht Editie 2017 in Rotterdam. Rond 10 uur waren we bij de start en daar stonden al een aantal velomobielen geparkeerd. Binnen kregen we ons nieuwe jasje van de NVHPV uitgereikt (voor degenen die het besteld hadden). En een enkelband om te zien dat je dus een van die gekke velomobielrijders bent die meedoet aan zo'n evenement ;-). Waarmee je dan weer gratis thee kon halen in mijn geval. Aangezien ik de rest van de dingen niet wilde ivm dieetwensen.  Ik had mijn eigen proviand bij me, en dat voldeed prima voor deze tocht. 

Een lux logeeradres voor TattooQuest en Kanjer in Spijkenisse
Onderweg naar de start
Cees de trotse eigenaar van zijn nieuwe Quattrovelo!
De Familie Sijbrandij komt aan
Mogelijkheid om een kind mee te nemen in de Quattrovelo
Ook Kees heeft de weg naar Rotterdam gevonden ;-)

Weer een sticker rijker
Originele velomobiel, en heel knap dat Anna de oliebollentocht hiermee heeft uitgereden!


Een overzichtsfoto van de startlokatie
nog een mooie foto bij de Startlokatie door Ed genomen


Wel sterren maar geen Wilco


Voordat we vanochtend vertrokken had Wilco mij laten weten dat hij ziek was geworden, en hierdoor niet mee kon rijden met de oliebollentocht. Maar hij was wel in Barendrecht aangekomen gisteravond (nog gezond) en had de huldigingssterren meegegeven aan Birger

Het vertrek


Ik dacht bij vertrek, ik zal gelijk maar een filmpje maken, helaas laat de kwaliteit wat te wensen over, maar ik denk dat bijna iedereen er wel op staat. Een paar velomobielen waren nog niet vertrokken op het moment dat ik afsloot. Maar weet niet of deze ook allemaal de tocht hebben meegereden. Misschien kunnen ze dat in een reactie zelf vertellen ;-).
Velomobiel file


Zoals gebruikelijk vormt zich voor het eerste obstakel waar er 1 voor 1 gepasseerd kan worden een velomobiel file. Dat gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. Iedereen wacht netjes tot hij aan de beurt is om over het smalle stuk te rijden. En vervolgens wordt de route in 1 lang lint verder gereden. Dat komt namelijk doordat wij velomobilisten eigenlijk nooit in de file staan. Wij komen zelfs vrijwillig met meer dan 100 bijeen zodat we dat 1x per jaar kunnen meemaken.

Hier doen we het allemaal voor, 1x per jaar in de file staan ;-)

Twee groepen


Het was natuurlijk de bedoeling dat we in 1 lang lint zouden rijden. Maar al snel waren er 2 groepen, 1 groep werd namelijk afgeplitst doordat er schijnbaar iemand verkeerd reed. Gelukkig waren er genoeg groepsbegeleiders die uiteindelijk de groep weer de goede weg op kreeg. Ik had zelf het geluk dat ik achteraan reed en 1 van de groepsbegeleiders zei dat ik linksaf moest ipv achter de rest aan. Hierdoor hoefde ik dus niet te keren. Wel praktisch omdat mijn voetgaten nu dichtzitten met een deurmat.


En zo kom ik dus vooraan de 2e groep terecht

Paaltje!


Helaas gebeurt het wel eens dat iemand een paaltje over het hoofd ziet. Naar ik weet zijn er 2 velomobielen met dit fenomeen geconfronteerd. 1 hiervan kwam ik onderweg tegen. Erg sneu. Herinneringen aan een oliebollentocht zouden overwegend positief moeten zijn. Deze man zal zich deze tocht nog lang herinneren vrees ik.

au

momentje gelijk maar gebruiken om wat foto's te maken


Plaspauze


Na de plaspauze die net op tijd klaar is (de boswachter komt net na onze pauze aanrijden, rij ik niet meer vooraan. Dat is op zich wel handig om ook wat foto's te kunnen maken van de de slinger velomobielen voor mij. Achteruit is dat toch iets lastiger.

Super mooi weer is het ook, een geweldige dag

Rare brug


Even later komen we over een soort Fietsviaduct waarbij je het idee hebt in een soort van tunnel te rijden. 


Het ziet er wel speciaal uit zo
Erwin is er ook weer bij (En Tante Lies met 3 sterren!)

Zusje van Kanjer


Als we Rotterdam weer binnenrijden zie ik opeens het zusje van Kanjer voorbij rijden. Dus ik roep meteen, ben jij Rob van Tour? En ja hoor, het is hem, in Strada 218. Zelfde kleur en bouwjaar als Kanjer. 

Kanjer glimt ervan om zn Zusje te zien rijden

De pauze


Groep 1 heeft blijkbaar flink doorgereden want zij hebben de taart en koffie/thee al bijna op. Maar aangezien we vanaf hier toch in kleine groepjes met tussenpozen gaan starten is dat niet zo'n probleem. Ik schuif nog even gezellig aan bij Ed en Jaap en mederijders, ook Victor en Erwin komen er nog bij zitten. Na de pauze maken we een foto met 3 oranje Strada's. Ik maak een foto van de achterkant en Bram van de voorkant. Hij staat mooi boven het restaurant.

De zo herkenbare achterkant

En de foto van Bram

City Tour


Na de pauze krijgen we een city Tour in kleine groepjes van een stuk of 10 velomobielen. Erg leuk ook. Ik rij met de groep van Willem Jan mee. 

Even wachten tot we mogen vertrekken
Weer is wat anders dan in de mist door de polder ;-)
Rotterdam kijkt zijn ogen uit, velomobielen zijn de nieuwe toeristische trekpleister vandaag

Fotopunt Hotel New York


Bij Hotel New York is het de bedoeling dat we gaan opstellen voor een foto te maken met op de achtergrond de Erasmus brug, maar door wat miscommunicatie vertrekt er al een hele kluit van de groep en dus gaat de foto shoot niet door. Maar uiteraard zijn er genoeg foto's genomen. Ed heeft ook een filmpje gemaakt.


Dit was waarschijnlijk de bedoeling alleen dan met 100 velomobielen eropPrecies, zo doe je dat Cees ;-)

Nog een voorbijcrossende watertaxi

Zoek Kanjer ;-)

Toch een mooi gezicht zo'n aantal velomobielen bij elkaar


Ook de politie vind het wel interessant

De laatste kilometers terug


Er schijnen in de laatste kilometers nog wat pech gevallen met lekke banden en nog een paaltje te zijn. Verder verloopt de rit aardig goed. Ook ik heb helemaal op het eind nog een lekke band. Maar dat is snel verholpen. Ik kom daardoor samen met Remy als laatste binnen. 


Napraten


Uiteraard wordt er hierna nog heel wat nagepraat over de tocht en de dag. Zo horen we onder anderen ook dat er komend jaar in Zeeuws Vlaanderen (ja dat hoort nog bij Nederland!) een  Belgisch treffen wordt georganiseerd. Ed en ik denken erover om daar ook heen te gaan 5 en 6 mei. 

Rond half 6 stappen we in de fiets om weer naar Spijkenisse terug te rijden

De terugweg


Vandaag zijn we terug gefietst vanaf Spijkenisse via Dordrecht (Remy) naar Nijmegen. Vanaf Dordrecht hebben we natte sneeuw gehad. Maar het was gelukkig niet zo koud daardoor. Na 5 uur sneeuw en 1 lekke band, goed aangekomen. Nu lekker uitrusten.

12 opmerkingen:

 1. Mooi verslag, ik ben nu helemaal op de hoogte :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En leuke foto's van Tante. Waarvoor dank!

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. En een dikke knuffel van Kanjer voor Tante Lies.

   Verwijderen
 3. Zoals gewoonlijk weer een mooi en uitgebreid verslag Roef! Bedankt, ook voor de vele foto's. Een treffen in Zeeuws-Vlaanderen........Zucht, kan ik niet meemaken, we komen volgend jaar pas in september in ons oude landje aan........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is weer jammer Adri. Maar wie weet treffen we elkaar wel weer ergens anders.

   Verwijderen
 4. Roef bedankt voor dit mooie verslag.
  Erg duidelijk verteld. En wie weet rijden we volgend jaar samen wel naar de oliebollentocht. Kan ik ook zulke mooie foto's maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je startfilmpje is redelijk compleet. Ik turf 90 velomobielen, dus de meeste heb je te pakken. Samen met het "thuiskom" filmpje dat iemand anders postte ook de types VM geturfd en dat kwam goed overeen. Gecombineerd: 36 questen, 23 DF, 13 strada's, 11 Quatro's en 10 anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén van die anderen was een (klassieke) Alleweder A2.
   Roef, dank voor je overzichtelijke verslag.

   Verwijderen
  2. In het totaal heb ik er precies 100 gezien. Er was ook nog een nieuwe Evo-K van Rudolf, maar ik ben nog niet zeker dat hij ook meereed.
   39 Quest's
   22 DF's
   12 QuattroVelo's
   10 Strada's
   5 Milan's
   5 Mango's
   1 Alleweder
   1 Cabbike
   1 Orca
   1 Anna Special

   Verwijderen
 6. Mooi verslag Roef. Ik ben een video aan het maken van de OBT. Ik heb foto's en video's gemaakt en mag materiaal van diverse anderen gebruiken. Zou ik ook van jou foto's an video's gebruik mogen maken?
  Groet Auke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, dat is helemaal prima, laat je me weten waar ik je video kan vinden?

   Groeten,

   Roef

   Verwijderen