maandag 1 april 2019

Afscheid nemen doe je zo

Fietspad Afsluitdijk vanaf 1 april 2019 3 jaar gesloten


Ergens begin deze maand kwam het nieuws. Omdat ik weet dat er een aantal ligfietsers veel verbruikers zijn van deze dijk en ik zelf ook had gedacht dit jaar nog over de dijk te rijden, besluit ik me aan te sluiten bij de afsluitrit die Cees organiseert in het weekend voordat de dijk definitief zal worden afgesloten.

Ziek


Een week voor de tocht ben ik ziek. Een beetje keelpijn, niet lekker in mn vel. En voel me niet capabel om te fietsen. Dus ik trek de stekker eruit en blijf dat weekend thuis. Uiteraard zet ik me wel in als vrijwilliger van de kascommissie van de Ligfietsvereniging en voer zondagavond bij mij thuis nog de kascontrole uit samen met mijn medekascommissie lid Jan Limburg.

Supercompensatie van de 300 km begin deze maand?


De dag erna heb ik een vergadering van mijn andere fietsvereniging in Zevenaar, waar ik ook in de kascommissie zit. Dus ik besluit om hier weer op de fiets heen te gaan. Het gaat super goed, en voel me ook weer een stuk beter.

Dinsdag en Woensdag neem ik rust, en ik trek in plaats van in 1 dag naar Hippolytushoef te rijden er een mooie rit van 2 dagen van te maken. Hierdoor heb ik ook wat meer tijd om tussentijdse activiteiten in te plannen.

Nijmegen - Utrecht


Op donderdag ga ik eerst langs mijn boodschappen oudere. Die is opgenomen in een tehuis en blijkt ziek te zijn nu. Na een uurtje vertrek ik richting Driebergen en blijf bij mijn zus eten. Rond 8 uur rij ik het laatste stukje naar Utrecht, waar ik bij een fietsvriendin blijf overnachten.

Droog bewolkt weer vandaag. Prima fietsweer dus!

Utrecht - Zaandam


De planning voor vrijdag wordt gewijzigd, ik zou eerst van Utrecht naar Alkmaar rijden en vanaf Alkmaar naar Hippolytushoef met Wilco. Maar hij gaat toch vanuit Zaandam vertrekken. En pas om 15 uur. Dat betekent dat ik wat tijd over heb om vakjes te vullen. 's ochtends heb ik met een vriendin afgesproken om te ontbijten in de binnenstad van Utrecht. Erg gezellig! Rond kwart over 11 rijd ik weer verder en ga op mijn gemak wat vakjes vullen.

Nieuw terrein voor Kanjer :-D


Even wachten voor de brug


Zaandam - Hippolytushoef


Rond kwart voor 3 ben ik bij Wilco, waar ik nog een gezellig thee kransje heb. En rond half 4 vertrekken we naar Hippolytushoef. Het is mooi zonnig weer en ook snel weer. Dus met weinig moeite rijden we kruissnelheden van 28-30 km/h .  Op het laatst moeten we echt even uitstappen voor wat mooie foto's met de fietsen en het Wad. Schitterrend uitzicht zo net voor zonsondergang. We zijn voor 7 uur in Hippolytushoef waar we bij de Familie Roozendaal een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgen. Daarna douchen en 's avonds is het nog lang gezellig. Rond 12 uur ga ik maar eens richting bed, ik moet nog een paar dagen lange afstanden fietsen. Dus voldoende slaap is een pré.

Met Wilco op pad
Door Alkmaar
Super mooie omgeving en ook super mooi weer!

Zwaaien naar Nico

Heel goed kijken. Dit is Wilco ;-)
De Bak en Kanjer aan het Wad
Heerlijke courgette spaghetti, ik had de helft al op toen ik bedacht dat ik er een foto van kon maken

Retourtje Afsluitdijk en terug naar Zaandam


De volgende ochtend ben ik vroeg wakker. En na een stevig ontbijt en het smeren van de boterhammen voor onderweg is het wachten op de rest.

Hier voel ik me nog best goed 's ochtends
De koekjes bij de koffie, kan het nog groter?
Rechts Cees de organisator van deze rit
Gezellig kletsen voor de start

Ik heb Kanjer lekker in het zonnetje buiten gezet, maar wat blijkt, nadat Wilco mijn fiets de hemel in heeft geprezen dat hij er zo blinkend bij staat, denkt een vogel dat daar verandering in moet komen. En ja hoor, gelijk een paar flatsen vogelschijt op mijn blinkende fiets. Ik denk nog gelukkig zat ik er niet in. Voor Kanjer is dit de 2e keer over de afsluitdijk. De eerste keer was tijdens deze tocht. Als we van start gaan maak ik een filmpje.



Na een mooi begin van de route komen we op de afsluitdijk. Als het fietspad wat breder wordt trek ik snel een sprintje om voor de groep te komen. Gelijk na mij sprint ook Pé langs mij en ik kan mooi in zijn slipstream meeliften zodat ik lekker snel bij het punt ben waar ik een 2e filmpje wil maken. Ik ben niet de enige, ook Wilco en Pé maken opnames de groep die naar boven komt rijden. Na een pauze met foto bij Ir. Lely, gaan we met z'n allen weer verder.

HET bord aan het begin van de afsluitdijk

23 velomobielen netjes op een rij

Lekker de wind in de rug. Het gaat op zijn gemakje zo'n 30 km/h. Nadat we met een kleine omleiding echt de afsluitdijk zijn afgeweest, keren we om naar ons pauze punt waar we van appelgebak en andere lekkernijen kunnen genieten. Na nog een kort kijkje in het waddenmuseum gaan we weer op pad.

Onderweg op de afsluitdijk
En wie zit er in de bak en achter de tralies?

Afsluitdijk toch afgesloten!


De terugweg verloopt soepel. Ik laat me vooral niet gek maken door degenen die harder willen rijden. En rij lekker stabiel mijn eigen tempo. Soms haal ik anderen, en dan word ik weer ingehaald door anderen. Helaas hoor ik later dat het niet helemaal soepel verlopen is. Er is iemand met de neus tegen de staart van een Strada gereden. Gelukkig ziet het er allemaal niet zo slecht uit en kan iedereen doorrijden. Aan het einde van de dijk is er een opstopping voor het auto verkeer en ook ons fietspad is afgesloten. Blijkbaar doet de brug het niet. En moeten we onze fietsen aan de andere kant van de vangrail krijgen om door te kunnen. Dan ben je toch blij dat je daar niet in je eentje met je velomobiel staat. Gelukkig zijn er een paar sterke mannen die helpen bij het overtillen van de fietsen. En uiteindelijk kunnen we dan weer verder.

Daar sta je dan...

We zijn van plan over de snelweg te rijden en de eerste afslag te nemen. Maar de mensen van Rijkswaterstaat vinden dat we over een ander paadje moeten, wat uiteindelijk toch nog op de snelweg uitkomt. We komen  gelukkig allemaal heel aan.

Toch nog over de A7

Terug naar Zaandam


Ik heb inmiddels al een aantal mensen verzameld die mee terug rijden richting Zaandam. En vanaf hier vertrekken we met 5 velomobielen richting het zuiden. Maar ik laad per ongeluk de verkeerde trek in, die ons eerst westwaarts brengt. Gelukkig weten anderen van onze groep de weg. En komen we uiteindelijk via een hele mooie route weer terug op het juiste pad.

Ook Sjors die de aanrijding blijkt te hebben gehad, rijdt met ons mee. En hij is bang dat zijn verlichting het niet meer goed doet. Dus wil graag wat sneller door naar Utrecht om voor het donker daar te kunnen zijn.

Sjors neemt afscheid

Nadat we afscheid genomen hebben van Sjors rijden we in een wat rustiger tempo door. Dit is op zich best fijn omdat ik de laatste dagen al veel kilometers gereden heb en dan wat uitgeruster aankom. Bart is een nieuwe velomobielrijder in een Mango. En hij moet toevallig heel dicht bij ons eindpunt zijn. Als hij aangeeft dat zijn eten op is, geef ik hem een banaan. Helaas neemt hij niet de kans om wat uitgebreider te eten als deze zich voordoet. Ik merk dat hij iets minder spraakzaam wordt naarmate de rit vordert. Dus we besluiten om op een mooi foto moment een pauzetje in te lassen. Ik geef hem nog een energiereep.

Bart
Wilco en Fred rijden voorop
Zonsondergangs fotomomentje

Als we 2 aan 2 verder rijden gaat het iets verderop helaas mis. Bart maakt een stuurfoutje waardoor ik van het fietspad af raak. Maar de correctiesnelheid van ons beiden is gelukkig zo goed,  dat ik heel snel weer terug op het pad ben. Even van de schrik bekomen en het wieldoekje dat Bart kwijt is oprapen. Wilco en Fred die voorop reden hebben niets in de gaten. Ik breng Wilco op de hoogte en even later zijn we weer herenigd. Bart blijft achter mij rijden en we rijden in een nog rustiger tempo terug naar Zaandam, waar we hem veilig afzetten op de plek van bestemming. Bart meld mij nog dat mijn achterlicht "knippert" . Terug bij Wilco blijkt dat het Ledje het wel doet, maar niet meer op zijn plek zit. Waardoor je hem helemaal niet ziet. Hier kan ik helaas niet bij.

Nadat ik gedoucht gegeten en gedronken heb. En nog even fijn heb kunnen praten met Wilco is het alweer vroeg tijd om te gaan slapen. Morgen moet ik om half 8 rijden. En omdat de klok verzet wordt betekent dat een korte nacht.

Top service van velomobiel.nl!


Ik app Theo of hij morgen naar de vergadering in Dronten komt ivm mijn achterlicht. Maar hij geeft geen antwoord. Later blijkt dat hij mijn bericht niet gelezen heeft. Maar ondanks dat hij het niet leuk vindt om mij in zijn nette kleding te helpen heeft hij het toch gedaan. En ik ben hem er heel dankbaar voor!

Zaandam - Dronten - Nijmegen


De volgende ochtend ben ik super vroeg wakker. Na het ontbijt is het toch nog even haasten. Maar ik ben op tijd voor de pont van 7.50 uur. In Amsterdam merk ik dat er geen vaart in mijn fiets zit. Nou ja, dan maar niet vandaag. Ik heb ook behoorlijke tegenwind.

Op de pont
Door een rustig Amsterdam fietsen

Net voor de Hollandse Brug zie ik een Gele Quest mijn route oprijden richting de brug. Ik probeer hem nog te bereiken door wat sneller te rijden en te tuteren. Maar hij ziet me niet. Later blijkt het Roger uit Leersum te zijn. Na dik 4 uur ploeteren ben ik in Dronten.

Tegenwind in de polder

Ik voel me niet super goed. Gisteravond had ik al last van mijn keel. Vandaag wordt het erger. Ik hou me vrij rustig tijdens de vergadering. Ben gewoon een beetje op en vraag me af hoe ik thuis ga komen. Ik besluit dat ik liever in groep rijd dan alleen dat hele stuk nu ik me niet zo goed voel. Dan heb ik toch meer kans dat ik nog een beetje het tempo erin houd. Johan en Roel hadden mij vooraf al uitgenodigd om samen te rijden. En rond 17 uur vertrekken we richting Nijmegen. Na een uurtje heeft Roel honger en stoppen we in Nunspeet bij een friettent. Nadat we allemaal wat gegeten hebben vertrekken we richting Kootwijk en rijden we een mooie route over de veluwe terug. Bij de Koningsweg kunnen we gelukkig nog net langs de werkzaamheden die nieuw asfalt aan het leggen zijn. En even voor 10 ben ik thuis en dan merk ik dat mijn achterveer niet meer zelfstandig omhoog komt. Vanochtend wat lucht erbij en het ziet ernaaruit dat hij het nu weer normaal doet. Waarschijnlijk is dat toch gebeurt toen ik plots de berm in moest op de terugweg zaterdag. Het verklaard ook waarom het gisteren dus minder lekker reed over hobbelige paden.

Escorte Johan rijdt voorop
En Roel rijdt achter me
Laatste stukje snelfietspad naar Nijmegen in het donker met Johan


Vakjes vullen


Voor de vakjes idioten onder ons. Deze rit heeft me heel wat vakjes opgeleverd. Ik ben van 11332 naar 11437 vakjes gegaan. En daarbij heb ik mijn maximale cluster vergroot van 3190 naar 3218 vakjes.


En zo zien mijn vakjes er nu uit, Oranje is max Cluster, Groen is in welke vakjes ik geweest ben

12 opmerkingen:

  1. Hoi Roef, leuk verslag en een hilarische opmerking over 'De Bak'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, toch jammer dat ik je niet gehoord heb bij de Hollandse brug, te hard reed en niet op dat moment even in mijn spiegels keek. Had wel heel grappig geweest. En wat een verhaal, man. Ik wist niet dat die afsluitdijk zo'n evenement was. Filmpje en foto's zien er leuk uit. Indrukwekkend hoeveel kilometers die "velodebielen" afleggen. Zo werd ik althans door mijn collega's genoemd na mijn rondje Flevopolder zondag. Het is gewoon lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, ben wel blij dat ik nu weet wie het was in ieder geval ;-). En we zien elkaar vast wel weer ergens onderweg :-D.

      Verwijderen
  3. Leuk verhaal weer Roef! Toch jammer dat ik er niet bij kon zijn :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgende keer misschien bij de openingsrit van het nieuwe fietspad over een jaar of 3 :-D.

      Verwijderen
  4. Als je nog wat blokjes wil vullen Roef?, met goede vrijdag rijden we het rondje Texel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha , ik ben redelijk druk met voorbereidingen voor Parijs Brest Parijs deze maand . En ga denk ik dat weekend geen grote trainings inspanning kunnen hebben helaas . Maar wie weet hoe het volgend jaar is . Bedankt voor de uitnodiging in ieder geval 😁

      Verwijderen