maandag 10 augustus 2020

Eerste NIJL rit met bijna te mooi weer + proefkamperen met Kanjer

 De tot stand koming

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Ik durfde het weer aan sinds de corona om een kleinschalige toertocht te organiseren. Van de vaste crew waren Johan en Mieke op vakantie helaas. Maar Ed en Koen hadden er wel zin in, en zo ook een aantal ligfietsers die wel vaker mee rijden. Een week van tevoren een aankondiging op ligfiets.net gezet met een route die Reinier had gemaakt. Maar naar gelang de week vorderde werd het steeds warmer op zaterdag. En ik kreeg ook al afmeldingen van mensen die het toch niet zagen zitten met die warmte om midden op de dag te rijden. Dus donderdagavond besloten om 2 uur eerder te starten. En dit trok sommigen nog over de streep om toch te komen. Uiteindelijk stonden er 8 ligfietsers aan de start en haakte er onderweg nog 1 aan.

De start


Rond kwart voor 8 kom ik aan met Marco en nog een paar ligfietsers die zijn aangehaakt. Er is 1 nieuwe aanmelding en die is blijkbaar ruim op tijd, want hij staat al bij het startpunt op ons te wachten. Na een paar minuten zijn we bijna compleet op Erwin na. Willy is onze nieuwe rijder. En verder is Raymond (waar ik vorige week de ligfietsroute Nederland mee heb voorgereden), Ed, Rob uit Dodewaard, Reinier, Marco en Peter er. Ik had overigens gekozen om met Zoefje te gaan. Aangezien ik Kanjer al aan het voorbereiden ben op de volgende vakantie en daarom niet heel praktisch om mee te nemen. Als Erwin er om iets over 8 ook is gaan we rijden


Bij de start van de route


Regelmatig pauzes


Het eerste deel van de route gaat over redelijk bekende wegen. Via de brug bij Heumen (waar Koen aanhaakt) rijden we langs de Kraaijenbergse plassen richting Gasselt en vanaf daar via de Graafsedijk. Hier las ik even een plaspauze in. Omdat er ook een aantal open liggers mee rijden. En het fijn is als iedereen op tijd eet en drinkt met het warme weer. En ook omdat het een sociale rit is natuurlijk. Zo krijgen we ook de kans even om iedereen te spreken. 


Zo mooi weer! Alleen een beetje aan de warmte kant later op de dag


Nieuwe weggetjes


Na een kwartiertje gaan we weer op weg. De volgende etappe gaat over weggetjes waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik rij meteen verkeerd bij het eerste weggetje omdat ik in mijn spiegels aan het checken ben of iedereen mee over gestoken is. De route is afwisselend en leuk om te rijden met een groep. Veel stukken kan je naast elkaar rijden. En de snelheid is ook lekker rustig. Niet te langzaam voor Zoefje. Maar wel heel erg relaxt. Ook goed natuurlijk voor zo'n warme dag.  


De tweede plaspauze


Terrasje


Nadat we onze 2e plaspauze gehouden hebben rijden we naar ons eerste terrasje. Omdat we zo lekker rustig aan gedaan hebben is dit al open. En rond half 11 zitten de meesten van ons aan het appelgebak met wat te drinken. 


Zo'n lekker taartje gaat er wel in


Afhaken


Vanwege de warmte raad ik iedereen aan die vanaf nu korter naar huis kan fietsen om ergens van de route af te haken in plaats van helemaal weer mee te rijden naar Nijmegen. Koen gaat als eerste richting Oeffelt. En op de Graafsedijk verlaat ook Willy ons. Daarna is Reinier de volgende die richting Malden afslaat. En een paar kilometer later gaat ook Erwin richting huis. Met het afgeslankte groepje komen we in Nijmegen aan. En als ik denk dat Ed en Rob waarschijnlijk via de Hatertseweg gaan raad ik Raymond aan ook die weg te pakken. Maar blijkbaar gaan Ed en Rob nog een stukje mee door de wijk. Bij de Jumbo haken Marco en ik af, want ik moet nog een pakketje ophalen. En daarna rijden we met z'n tweeen terug naar mijn huis. 


Hebben de velomobielen het nou zwaarder dan de openliggers?

Erwin haakt af

Siësta 


Marco en ik houden Siësta hierna. En rond 17 uur sta ik op. Na het eten ga ik met Kanjer naar mijn ouders om te proefkamperen. Marco rijdt terug naar Alphen aan den Rijn. 


Onderweg naar mijn ouders

Greeny


Het pakketje wat ik ging ophalen was overigens niet zomaar een pakketje. Mijn Smurf was namelijk afgelopen donderdag het aan en uit knopje van gesneuveld. En ik wilde niet zonder GPS zitten. Dus heb ik maar meteen een Edge 1030 besteld. En zo is Greeny geboren. 


Greeny is ongeveer even groot als Smurf. Maar het aan/uit knopje ziet er degelijker uit...


Proefkamperen


Ik ga natuurlijk niet voor niets proefkamperen. Ik ga namelijk komende week op vakantie met Raymond (uit Eindhoven) naar de Ardennen. En dit is om even te kijken of mijn fiets goed ingepakt is en of alles aanwezig is, of dat ik nog dingen mis. Of toch te veel bij me heb. Kanjer is wel behoorlijk zwaar. Dus ik moet gewoon zorgen dat ik niet te veel kracht zet en vooral op souplesse rijdt. Ik ben echt heel benieuwd wat het gaat doen als ik heuvel op moet. Daar moet ik maar even niet aan denken.... Verder is mijn tent goed bevonden. En zoals het er nu naaruitziet is mijn uitrusting compleet. 

Ik kreeg gelijk al commentaar op Strava dat mijn tent niet zo strak stond. Ik had hem ook al meer dan een jaar niet opgezet....

Zoekende naar een waslijn kwam ik op dit idee

Ik denk dat dit wel werkbaar is, en zo houd ik Kanjer ook schoon ;-)

4 opmerkingen:

 1. Die waslijn is wel een goed argument om een vlaggetje op je fiets te zetten: kun je de vlaggestok gebruiken om de was vrij van de fiets te hangen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we nou eens op tijd op de camping zijn helpt ook wel om het droger te krijgen. Maar dat lukt tot nu toe nog niet echt. We lopen nog wel een dag voor op schema.

   Verwijderen
 2. 👍Die 1030 is een goede keuze. Topapparaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja echt leuk met klimmen ook! Hier in de ardennen geeft ie dat heel mooi aan.

   Verwijderen